1 Inleiding
Binnen RC the Bassets vinden we dat we met respect met elkaar moeten omgaan. Stelregel is: als anderen iets bij jou doen dat jij niet plezierig zou vinden, moet jij dat ook niet bij anderen doen. Respect verdien je met goed gedrag, maar soms komt het helaas voor dat het gedrag van de ander te ver gaat. En dat jij je daardoor niet meer veilig voelt in je team of binnen de vereniging. Wanneer een ander jou lastig valt met zijn of haar gedrag en je zelf niet meer weet hoe je de situatie op moet lossen, kun je verschillende dingen doen. Praat er in ieder geval over. Dat kan met verschillende mensen;
Maar je kunt ook contact opnemen met de vertrouwenspersoon. Tegen hen kan je zeggen wat je vervelend vindt in het gedrag van de ander. De vertrouwenspersoon zal je helpen om te zoeken naar een oplossing. Want uiteindelijk moet jij gewoon met plezier in een veilige omgeving kunnen sporten.
2 Doel van aanstelling van een vertrouwenspersoon
RC the Bassets wil een sportvereniging zijn waar leden zich veilig en vertrouwd kunnen voelen. De vertrouwenspersoon heeft een taak bij het instandhouden of zelfs verbeteren van de omgangsvormen welke bijdragen aan het gevoel van veiligheid en vertrouwdheid voor de individuele leden. Zij draagt zorg voor de eerste opvang van betrokkenen (slachtoffers, ouders van minderjarige slachtoffers, beschuldigde, bestuur en eventueel de bond) bij een incident binnen de vereniging. De aanstelling van de vertrouwenspersoon is een aanvulling op de gedragscode die wij binnen de vereniging hanteren en die op onze site is te vinden.
Landelijke wetgeving heeft bepaald dat sportverenigingen volgens de ARBO wet, een vertrouwenspersoon kunnen aanstellen. De vertrouwenspersoon is door het dagelijks bestuur voorgedragen in de bestuursvergadering en na akkoord van de overige bestuursleden benoemd. De vertrouwenspersoon is onafhankelijk van het bestuur en valt rechtstreeks onder de voorzitter. Alle informatie gedeeld is vertrouwelijk tenzij de melder akkoord geeft om gegevens te delen met derden. In geval van overschrijden van wettelijke grenzen zal in overleg contact gezocht worden met de relevante autoriteiten.
3 Taken en bevoegdheden van de vertrouwenspersoon
4 Gedragscode omgaan met vertrouwelijkheid voor de vertrouwenspersoon
5 Omschrijving ongewenst gedrag
Onder ongewenst gedrag verstaat RC the Bassets de volgende categorieën gedragingen:
Vele van deze gedragingen kunnen ook via kanalen van de sociale media geuit worden.
6 Vaardigheden van de vertrouwenspersonen
De functie van een vertrouwenspersoon heeft als complexheid in zich, dat de persoon in deze functie kan worden benaderd door alle partijen die betrokken zijn bij een hieronder genoemde situatie. Deze partijen (kunnen) zijn; het slachtoffer en/of de ouders, de beschuldigde en de vereniging (soms ook de bond) die te maken krijgt met:
7 Werkwijze vertrouwenspersoon bij een klacht
De vertrouwenspersoon zal proberen door verwijzing, bemiddeling of advisering een oplossing te bewerkstelligen voor de gemelde klacht.
7.1 Verwijzing. Het kan zijn dat een andere klachtenregeling zoals gehanteerd door het NOC*NFS meer geschikt is voor de behandeling van de melding/klacht. In dat geval zullen de vertrouwenspersonen dit met de betrokkene bespreken en hem/haar doorverwijzen. Daarnaast kan in het geval van beschuldiging van strafbare zaken het noodzakelijk zijn om aan te dringen op het doen van aangifte bij de politie. Bij kinderen onder de 12 jaar kan het nodig zijn, al dan niet met instemming van het slachtoffer (zie 4.3) contact op te nemen met de ouders en/of wettelijke vertegenwoordigers en de politie.
7.2 Bemiddeling De vertrouwenspersoon streeft ernaar de problemen uit de wereld te helpen door bemiddeling. Door bijvoorbeeld een gesprek tussen het slachtoffer en de beschuldigde. Als de betrokkene daarmee akkoord gaat, neemt de vertrouwenspersoon contact op met de beschuldigde. Soms kunnen de problemen opgelost worden in één of meerdere gesprekken onder leiding van de vertrouwenspersoon, tussen de betrokkenen. Soms kan de oplossing gevonden worden in een gesprek tussen de vertrouwenspersoon en de beschuldigde. Dit alles gebeurt alleen met instemming van het slachtoffer en de beschuldigde.
7.3 Advisering Het is ook mogelijk dat de vertrouwenspersoon één of meer gesprekken met de betrokkene voert, waardoor diegene mogelijkheden ziet om zelf tot een oplossing van het probleem te komen.
7.4 Preventie De vertrouwenspersonen hebben een taak in de preventie van ongewenst gedrag. Daartoe zal het kader, waaronder trainers, teammanagers, begeleiders en overige vrijwilligers, bekend gemaakt moeten worden met gedragsnormen en het oppakken van de signalen van ongewenst gedrag. Voorop staat dat de hele vereniging een verantwoordelijkheid heeft in het naleven van gedragsnormen. Middelen kunnen zijn: themabijeenkomsten, risico inventarisatie, artikel op de website, beschikbaar stellen en het bestuur van advies voorzien inzake ongewenst gedrag en de preventie hierin.
7.5 Ondersteuning De vertrouwenspersoon van RC the Bassets kan zelf terugvallen op het overkoepelend beleid en ondersteuning die geboden wordt door Rugby Nederland en/of NOC*NSF.
8 Contactgegevens vertrouwenspersoon
Rina van de Nouland
0252-220661