Historie

Start van de vereniging

 

Rugby Club The Bassets is in 1978 ontstaan uit een groep vrienden. Zij ontmoetten elkaar regelmatig in toenmalige Bar ”t Zoldertje’, aan de Hoofdstraat in Sassenheim. De Bar had in die tijd net een nieuwe eigenaar: van der Geest uit Noordwijkerhout. Hij wilde met de bar een ‘Engelse Pub image’ opbouwen. Er kwamen dartteams, er werd Engels bier geschonken en het interieur werd ‘Engels’ gemaakt. Zo moest er natuurlijk ook een rugbyteam komen… Een inschrijflijst was al snel gevuld met sportieve bezoekers, waarna besloten werd maar eens te gaan trainen voor een wedstrijd tegen het Leidse DIOK, toen nog spelend in de Kikkerpolder. DIOK-ers en doorgewinterde rugbyers Teun de Reede en Nico van Seggelen verzorgden de eerste trainingen en leerden de Sassenheimers snel het spel en de sociale tradities. Het kersverse Sassemse team wist niet wat er gebeurde die eerste wedstrijd -tegen DIOK I (!)-, maar genoot volop. Ondanks het verlies met ongeveer 100-0 stonden het uitputtende spel, de discipline (… niet zeuren als de DIOKse scheids een buitenspelpositie zo afstrafte dat die speler dat ook nooit meer zou doen) en natuurlijk de derde helft hen zo aan, dat ze besloten meer rugbywedstrijden te gaan spelen. Meer wedstrijden spelen betekende automatisch het oprichten van een officiële vereniging. Dit gebeurde op 1 juli 1978 in toenmalig restaurant ‘Het Bruine Paard’.

 

Verenigingsnaam

 

Het vinden van een naam was niet gemakkelijk. De naam ‘Rugbyclub Sassenheim’ bleek geen optie. In diverse besprekingen met de gemeente over een eigen veld en clubhuis werd het verenigingsinitiatief niet echt met open armen ontvangen. Het werd gezien als een opwelling van een stel wilde inwoners, er was al een enorm veldentekort en tja… wat was rugby nu eigenlijk? Toen het bestuur voor een van die besprekingen eens werd afgescheept met de woorden: “Sorry, ik heb nu even geen tijd want de thee is net ingeschonken”, was definitief duidelijk dat een andere naam gekozen moest worden. De naam The Bassets werd gekozen tijdens een bespreking aan de bar, toen de kersverse Basset-pup van de voorzitter over de bar wandelde. Het diertje had een eigenwijze, vermoeide en groeiende uitstraling. Daarnaast was het toen een trend om rugbyclubs Engelse dierennamen te geven. Namen als Oysters, Rams, Bulls en Ducks komen allemaal uit die groeiperiode van het Nederlandse Rugby in de jaren ’70.

 

De groei

 

Het uitgroeien van ‘pup’ naar volwassen vereniging viel niet mee. Door het ontbreken van een veld moesten alle wedstrijden die eerste seizoenen uit gespeeld worden. Het eerste seizoen werd zelfs afgelast wegens slechte weersomstandigheden. Ondanks deze teleurstellingen groeide het enthousiasme van de Sassenheimers voor de rugbysport en de vereniging. Er werden echte rugbyshirts besteld in Engeland, er kwam een clubblad, er werden bijeenkomsten georganiseerd en de eerste officiële trainer werd aangetrokken: Frans van der Wees van RC Te Werve. Bar ’t Zoldertje was intussen uitgegroeid tot clubhuis van The Bassets. De meeste plannen voor het verder opbouwen van de vereniging werden daar bedacht. Peter Brandt sr. van DIOK droeg hier veel aan bij en o.l.v. de inmiddels nieuwe voorzitter Peter van Kesteren werd op en rond het veld fanatiek gestreden om erkenning. Want nog steeds waren velen de (onuitgesproken) mening toegedaan dat deze club maar een initiatief was van een stelletje wilde jongens was en geen lang leven beschoren zou zijn. Dit gaf spelers en leden zo’n ‘drive’ dat kampioenschap op kampioenschap volgde. Het krijgen van een rugbyveld in Sassenheim viel niet mee en werden vele pogingen ondernomen. Zo werd er getracht een veld te maken op het toenmalig braakliggende terrrein van Maarten Verschoor. Ere kwam zelfs landelijke steun vanuit de geledingen van de Nederlandse Rugby Bond. Het toenmalige lid van bestuur: Leo van Herwijnen was zo bewogen met The Bassets. Hij ging binnen de gemeente de diverse gesprekken aan, waaronder bij de Sikkens (nu AKZO). Hij trachtte The Bassets onder te brengen op het sportpark van GWS. Door al deze actie werd het de Sassenheimse politiek langzaam duidelijk dat deze wilde jongens het serieus meenden. Rond 1980 startte een grote politieke lobby van de VVD om The Bassets een eigen veld te geven. Toenmalige raadsleden Ben Rotteveel en Guiddie Cigaar en niet veel later ook wethouder Theo van der Plas maakten zich in de Raad sterk voor The Bassets. Dit resulteerde in 1981 tot het mogen gebruiken van het schoolsportveld. Tegelijkertijd verhuisden The Bassets uit bar ’t Zoldertje naar het clubhuis van voetbalvereniging Teylingen. Een zeer welkom, maar tijdelijk onderkomen, waarmee in ieder geval de afstand tussen wedstrijd en derde helft was bekort. De plannen voor een eigen clubhuis lieten echter niet lang op zich wachten.

 

Een eigen clubhuis

 

Op 12 december 1983 openden toenmalig burgemeester Kret en jongste clublid Peter Wilbrink het eerste eigen clubhuis van The Bassets. Een gezellig honk wat met grote zelfwerkzaamheid, inzet en eigen financiële middelen op de fundamenten van een op het veld aanwezig oud muziekpodium was gebouwd. Alle Bassets waren terecht trots op hun eigendom en bewijs van bestaansrecht. Dit enthousiasme sloeg al snel over naar de gemeenteraad: men introduceerde er bv. het begrip ‘Bassetiseren’ als er geen geld beschikbaar was voor bepaalde projecten. Raadslid Ben Rotteveel nam later ook het voorzitterschap over van Willem de Jong. Het clubhuis werd een belangrijk ontmoetingspunt en bron van inkomsten. Hierdoor kon de vereniging goed doorgroeien.

 

 

Volwassen vereniging

 

In de tijd van de bouw van het clubhuis had ook een nieuwe trainer zijn intrede gedaan bij The Bassets: Jan Schaap van de Haagsche Rugby Club. Hij bracht ‘de wilde jongens’ kernbegrippen als sociaal, discipline en motivatie bij en leerde hen wat een rugbyvereniging echt inhield. In deze ontwikkelingen van de vereniging groeiden ook de behoeften. Met de inkomsten uit het clubhuis werden kleedkamers gebouwd in het oude gebouw van de Sassenheimse tennisvereniging en er werd een eigen lichtinstallatie aangelegd. Allemaal onder de vlag van het ‘Bassetiseren’. De lichtinstallatie werd officieel in gebruik genomen tijdens een bezoek van de Nieuw Zeelandse All Blacks onder 21 jr. In 1985 promoveerde het eerste team naar de hoogste competitieklasse van Nederland: de ereklasse. Begin jaren ’90 werd het handhaven in deze klasse vooral moeilijk doordat veel spelers van het eerste uur waren gestopt en de eerste jeugdgeneratie het vaandel nog niet kon overnemen. Dit kwam de motivatie van de spelers niet ten goede en Willem de Jong en Mark Remon introduceerden toen het ‘Smiling Basset’ plan. Dit plan bracht een nieuwe structuur in de club en zette de vereniging weer op een groeiend spoor. Hiermee bevestigde The Bassets wederom haar ondernemende en voortdurend actieve karakter waar zij om bekend stond. In deze nieuwe ontwikkelingen werd ook duidelijk hoe de club uit haar jasje aan het groeien was. Het clubhuis was uitgedijd tot Bruine Kroeg en stond niet echt open voor nieuwe leden. Dus startten de discussies over een accommodatie die meer bij de eisen van de vereniging en de tijd zou aansluiten. Dit mondde uit in de bouw van een geheel nieuw clubhuis aan de Vijfmeiweg. De jaren van zelfwerkzaamheid werden uiteindelijk beloond met een prachtig geheel. Om een idee te krijgen t.a.v. het rendement: The Bassets investeerde zelf in 10 jaar ongeveer € 68.000,- vaak met persoonlijke garanties van bestuursleden voor de afbetaling (wat overigens geheel is gebeurd). Nu had ze er een nieuwe accommodatie van zo’n € 816.000,- voor terug. Het Smiling Basset plan was afgerond en een nieuwe fase van de vereniging was begonnen…

 

Open vereniging

 

Al voor de verhuizing naar de  nieuwe accommodatie was van groot belang dat RC The Bassets een “open rugby vereniging” moest worden. Reden was om van het oude imago af te komen en naar een volwaardige vereniging toe te groeien. Transparantie was het sleutelwoord om nieuwe leden of geïnteresseerde aan te trekken. Dit betekende dat we nog meer open stonden naar de gemeenschap van Sassenheim, de gemeente Teijlingen en de Bollenstreek  in zijn algemeen. Een grotere club betekend ook meer vrijwilligers! Laat dit een groot voordeel voor The Bassets te zijn geweest, zelfs door de gemeente Teijlingen is RC The Bassets uitgeroepen tot ‘vrijwilligers vereniging” van het jaar! Zelfs Leo van Herwijnen schreef in zijn column van het Nederlandse rugby blad; RUGBY CLUB THE BASSETS? Daar snapt geen hond wat van! Een welkome compliment van een groot man binnen de rugby sport en de Nederlandse Rugby Bond.

Belangrijke toernooien

 

RC The Bassets waren weer terug in de Ere klasse van de NRB en hadden onder leiding van Marco v/d Heiden en hoofd trainer/speler Perry Noordermeer een stevig en solide team. April 1998 werd voor het eerst in de geschiedenis door de club een ‘jonge honden scholen rugby toernooi”  gehouden. Rick van der Wees en Bert Groeneveld kregen 5 scholen uit de Bollenstreek zover dat zij rugby gingen spelen en met 125 kinderen mee speelden. Dit resulteerde dat nog meer scholen zich aansloten. Rugby werd op vele scholen in de sportlessen opgenomen. Talenten melden zich aan als lid van de club wat een behoorlijke uitbreiding van het jeugdleden aantal gaf. Uiteindelijk zijn er vele jeugdige via RC The Bassets in het nationale rugby team gekomen. Ook het “Bollenstreek toernooi” werd steeds groter, een senioren toernooi welke uit spelers  van kroegen bezoekers bestond aangevuld door 2 Bassets spelers. Ooit in het jaar 1992 gestart en in 1999 met 12 teams en 240 deelnemers het grootste toernooi ooit. Het Bollenstreek toernooi heeft The Bassets jaarlijks getalenteerde spelers opgeleverd die nog jaarlijks spelen voor de oprichter van het toernooi, de “Bert Groeneveld Bokaal”.

 

Bestuur wisselingen

 

De geestelijk vader en uitvoerder van de nieuwbouw accommodatie Aad Schrama nam afscheid van de voorzitters hamer, hij liet een gezonde vereniging achter waar The Bassets de toekomst mee in konden! Er kwam een nieuw bestuur met grote ideeën voor de toekomst. Dit werd echter niets omdat er geen inzicht, overzicht, controle en persoonlijke invulling aan werd gegeven. Bestuursleden traden af, de penningmeester werd van zijn zetel gezet en de voorzitter werd gevraagd plaats te maken voor een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur bestaande uit 9 personen kwam er achter dat er grote schulden waren ontstaan door wanbeleid! Diep in de min werd gewerkt aan een overleving van de vereniging. Mede door de accommodatie te verhuren aan na schoolse opvang TRIAS, en het veld ter beschikking te stellen aan het Rijnlands Lyceum kwam er meer geld binnen. Na 3 jaar kon bekend worden gemaakt door voorzitter Bert Groeneveld dat de club weer financieel gezond was.

 

Belangrijke tradities doorbroken

 

In 1983 waren de Bassets begonnen met een biertent naast de Kermis in Sassenheim te zetten. Het doel was wat extra geld te verdienen voor rugby tours door binnen en buiteland te bekostigen. Van een oude legertent in het begin, werd de tent elk jaar groter wegens groot succes. Van een radio welke muziek gaf, werd uitgebouwd tot meest grote bands welke zo maar meer dan 3000 mensen aantrok. De Kermis had een grote meer waarde voor de Sassenheimers. De Oranjevereniging wilde als organisator van evenementen  rond de Kermis mee doen in het succes van de Bassets. Eerst met een eigen tent wat mislukte. Toen maar een gesprek met de Bassets aangevraagd. De Kermis tent werd vanaf 2003 samen door 3 partijen georganiseerd namelijk; RC The Bassets, de Oranjevereniging van Sassenheim en Adest Musica. Dit was de start naar een veel groter evenement voor jong en oud! Al 23 jaar had de firma Bonekamp uit Leiden de Bassets van drank voorzien. Het bier werd aangeleverd van het merk Grolsch. Mede omdat het contract afliep en door roep van de leden om een ander biertje werd geroepen werden er gesprekken met Heineken opgestart. Dit resulteerde in een algehele keuze van de Bassets voor Heineken! Dit merk wilde graag leverancier worden van een dorstige rugby familie. Op nieuwjaarsdag 2005 kwam voor het eerst Heineken op de tap te staan. De algehele ervaring is dat je van Heineken net zo dronken word!

 

Buitenlands beleid

 

De Bassets waren in 2004 van de Ere klasse naar de Eerste klasse gedegradeerd. Daar werd enkele malen voor degradatie gestreden. Om weer terug naar de Ere klasse te gaan werden buitenlandse spelers aangetrokken. Er werd door de Bassets voor werk en huisvesting gezorgd zodat de heren zich zelf konden bedruipen. De successen kwamen hier door op gang en Bassets spelers liften mee en groeide in hun rugby vaardigheden. Enkele malen stond de Bassets op het punt naar de Ere klasse te promoveren, echter lukte dit steeds net niet. De buitenlandse spelers gingen steeds meer eisen stellen maar extra prestatie bleef uit. Dit was voor de Bassets reden om niet verder te gaan met het buitenlands beleid wat ook veel werkdruk en geregel gaf. Er werk gekozen voor grote investeringen in onze eigen jeugd.

 

Jeugd, opleidingen en opvoeden

 

De jeugd heeft de toekomst is een bekende uitspraak! RC The Bassets heeft altijd hard gewerkt om voldoende jeugd voor rugby interesseren. Dit lukte veelal behoorlijk, toch moet er veel gebeuren om kwaliteiten uit een speler of team te halen. In het verleden gebeurde het nog dat ook buiten de eerste team spelers ouders jeugd trainingen gaven. In 2009 kwam daar een einde aan door de ouders te bedanken voor hun inzet. Senioren of Coltspelers werden een scheidsrechters cursus aangeboden om spelregel technisch beter te worden voor hun zelf maar brachten dit ook door naar de jeugd. Bijna de zelfde groep mensen gingen door om hun trainers diploma te halen, dit was een groot succes. Alle vaardigheden zag je terug komen in diverse jeugdteams. In 2013 werden diverse jeugdteams kampioen van Nederland!

 

Het belang van de Bassets Bokalen

 

De Bassets een altijd onrustig volkje moest op de niet speeldagen altijd iets te doen hebben. Dit moest wel met rugby te maken hebben natuurlijk. In het verleden was een winterstop normaal, trainer Jan Schaap introduceerde de “ Peter van Kesteren Bokaal”. Vernoemd naar de voorzitter uit de begin jaren. Traditie getrouw werd op de Mosselavond een A en B team gemaakt van onderlinge Bassets spelers. De eerste zondag van januari werd er dan met allerlei grappen onderling gespeeld. In de derde helft een mooi eten en veel bier! In 1987 werd er in Leiden voorronde Sevens gespeeld. Spelers van DSR-C gingen heerlijk dineren met Bert Groeneveld bij de Griek. Bij de Griek werd een heuse Godin gestolen door het gezelschap. Er werd nogal eens in Sassenheim afgedronken met Sjoukje (echtgenoot van Bert) als gastvrouw. Omdat e.e.a. die nacht niet gladjes verliep is de Sjoukje Bokaal in het leven geroepen. De Godin werd in de kleuren van DSR-C en de Bassets geschilderd en word elk jaar vriendschappelijk voor gespeeld. De winnaar mag Sjoukje een jaar mee naar het clubhuis nemen. Als tegenhanger van het Bollenstreek toernooi van de heren wilde de dames ook een toernooi organiseren om dames aan te trekken voor het spel rugby. Natuurlijk werd dit toernooi en de bokaal vernoemd naar de eerste oprichtster van het dames team Henny van Harskamp. Elk jaar word er hard getraind en gepeeld voor de ‘Henny van Harskamp Bokaal”.

 

Bassets binnen en buitenlandse rugby tours

 

De eerste Bassets tour was naar Geleen, Fortuna 77 had een internationaal toernooi. De Bassets zijn daar 3 jaar met de senioren geweest, een jaar ging er ook een dames team mee. De basis was gelegd om naar het buitenland te gaan. Engeland werd door de Bassets aangedaan, Beaconsfield RFC werd bezocht, dit team was de eerste buitenlandse team in Sassenheim. Enkele jaren later ging de Bassets samen met Diok naar Engeland, tegen de Andlers werd voor het eerst op Engelse bodem gewonnen. De Drenthe Friesland tour is legendarisch omdat voor het eerst een colts team mee mocht met de senioren. De senioren speelden tegen Vlaanderen een demonstratie wedstrijd en wonnen met 40-10 in een zinderende wedstrijd. Ook de jeugd won met grote cijfers van district Oost en Noord. In Friesland werd gewonnen van de RC The Wrotters in Gorredijk. Met 4 wedstrijden in 2 dagen was dit een top prestatie en er wed met een groot Heren diner in motel Friesland getoost op een bijzondere tour van senioren en colts van de eerste generatie! Legendarisch was de eerste tour naar Wales in 1986. In het Strady Park hotel bij een liefdadigheid bal de burgemeester ( David Griffiths) van Lanelli ontmoet. Op maandag ochtend 09.00 uur kregen wij een rondleiding in het stadhuis met een toespraak van de burgemeester. Willem de Jong maande ons in de bus geen drank mee naar binnen te nemen, niet gepast. Even na half 10 deed de burgemeester zijn privé bar open en zaten de dorstige Bassets lekker te drinken. Alle Bassets senioren tours in het binnenland: Geleen 3 x, Drenthe Friesland, Den Bosch en Groningen voor krasse knarren. Bassets buitenlandse tours: Engeland 2 x, Wales 3 x, België2 x, Ierland 3 x, Schotland 2 x, Spanje en Tsjechië. Het klopt dat Frankrijk er niet op staat, de Bassets, en laat het netjes gezegd zijn, hebben altijd lastige wedstrijden tegen Franse clubs gespeeld!

© RC THE BASSETS 2023